Kako težko je zapustiti nasilnega partnerja

 

heart-sunset-hands-love-cd73cebf2157153fe964606b84f8e8be.jpg

 

 

 

 


V obravnavi je mlajša ženska, poročena in mati 3 otrok. V svetovalnico je prišla po hudem družinskem prepiru, ko je mož  tekel z nožem za njo, da jo bo ubil. Iz njenega pripovedovanje izvem, da je bil mož pred poroko popolnoma drug človek, kot je sedaj. Opiše ga kot delavnega, pozornega in ljubečega moškega, ki ji je rad izkazoval pozornost. Organiziral je čudovito poroko in sanjske medene tedne. Po prihodu domov se je mož popolnoma spremenil. Vedno bolj je postajal nasilen, avtoritativen, nič več pripravljen pomagati in prevzemal je nadzor nad njenim življenjem. Po porodu drugega otroka se je nadzor nad njo  in poniževanje stopnjevalo. Zapadla je v poporodno depresijo,  iz katere se je s težavo pobrala.  Takoj po drugem porodu je ponovno zanosila kljub njenemu nasprotovanju za tretjega otroka. Težave so se kopičile in postajale iz dneva v dan težje in neobvladljive. Bolj ko se je trudila, da bi skrbela za otroke in gospodinjska opravila, bolj jo je poniževal in ji vzbujal občutek manjvrednosti in nesposobnosti, ki ga je ponotranila. Mož je uvedel tudi tihe ure in dneve, ko mu ne ustreza, pač ne bo govoril z njo. . Enostavno odide ali ji ne odgovarja na njena vprašanja. Velikokrat mu je že dala  možnost, da se »popravi«, pa jo je vedno in vedno razočaral. Postajala je tipična žrtev nasilja – psihičnega, fizičnega in tudi ekonomskega nasilja.

Preko najinih svetovalnih pogovorov je klientka dobila drugačen uvid v njeno družinsko okolje; da okolje, v katerem živi z otroci ni zdravo družinsko okolje ter da z njo ni nič narobe ter da je nasilnež tisti, ki je kriv za nastalo situacijo. Postopoma je začela  prepoznavati slabe vzorce vedenja, ki so se prenašajo iz generacije v generacijo in negativne misli, ki se ji porajaj.  Prepoznala je tudi, da je okolje v katerem sedaj živi, ni primerno oz. da takšno družinsko življenje, kjer je doma nasilje ni primerno za zdrav  razvoj otrok ter da so posledice nasilnega okolja že vidne na vedenju starejšega otroka.

Po priporočilu različne literature o dinamiki nasilja v družini in različnih osebnostnih motnjah, je klientka prišla do spoznanja, da moža ne more spremeniti in da potrebuje strokovno pomoč. Sprejela je pomembno odločitev: odšla je na Center za socialno delo in k odvetniku, da sproži proces ločitve.

Pri delu s klientko sem uporabila pogovorno terapijo, terapijo s smislom oz. logoterapijo in kognitivno vedenjsko terapijo kot tudi terapijo z branjem, kjer se klient poduči o svojih težavah.

 

Dragica Pavšič Gerenčer