dne 28.04.2022

Kraj: Center Vrtnica in Most

V našemu programu je dobrodošel in vreden vsak, ne glede na veroizpoved in svetovni nazor.

Večina v slovenski družbi ima krščanske korenine. Prav v tem času je tudi v našem programu večje število uporabnikov, ki kot veliko vrednoto prepoznajo tudi pripadnost katoliški veri.

Pri spreminjanju načina življenja in rehabilitacije zasvojenosti je poleg telesne in duševne razsežnosti človeka, izjemnega pomena tudi duhovna razsežnost človeka in bivanja. Tako skušamo v našem programu odgovarjati tudi na to zelo pomembno dimenzijo. Postni čas je bil kot že opisano precej aktivno obarvan in prevesil se je v velikonočni čas.

Velikonočni prazniki so čas, ki ga povezujemo v krščanski tradiciji z obhajanjem velikonočnega tridnevja, z blagoslovom jedil na veliko soboto, velikonočno vigilijo in vstajenjsko mašo v nedeljo. Velika noč je najpomembnejši krščanski praznik, ker ta dan praznujemo največji čudež in temelj katoliške vere, ki je vstajenje Jezusa Kristusa od mrtvih.

Tako so zlasti uporabniki v Truškah, pa tudi v Luciji in Bertokih želeli obeležiti te dni. Mi smo jim prišli naproti s pomočjo nabave sestavin in kakšnim prevozom.

Nekaj uporabnikov iz skupnosti v Truškah je izrazilo željo, da bi šli na veliki četrtek in v soboto k sveti maši ter nesli k blagoslovu v Marezige, to so tudi storili, saj smo redni hišni sestanek, ki bi po urniku bil v četrtek zvečer prestavili na sredo zvečer.  Z župnikom so se uporabniki tudi dogovorili, da jim je pripravil oblate in bili so zelo hvaležni, ker jim jih je podaril.

Sami so se zorganizirali in kot družinska skupnost pripravili na blagoslov jedil pirhe, šunko in spekli tudi potico. Zelo lepo so pripravili in bili veseli tudi velikonočnega zajtrka.

IMG 20220419 173114

Naj omenimo, da so v skupnosti v Luciji uporabniki prvič pekli potico in se pogumno lotili kar potratne potice, ki je bila odlična! Tudi oni so pripravili potrebno za blagoslov jedil in jih skupaj z laičnim delavcem Marjanom odnesli k blagoslovu v Strunjan, kjer se je obiska razveselil naš uporabnik, ki je pred leti bil vključen v naše skupnosti, zdaj pa je vključen v program Most.

Podobno so pripravili velikonočni zajtrk tudi v Bertokih in nekateri so se udeležili tudi obredja v cerkvi.

Nenazadnje življenje ni potica, vendar si z njo in drugimi dobrotami ter obeležitvijo praznikov lahko polepšamo včasih tudi težko življenje.

Prilagamo nekaj slikic iz skupnosti v Truškah in potico iz Lucije.

1-20220416 183237

 

1-20220416 183343

 

viber image 2022-04-21 16-44-23-268