od 22.06.2022 do 30.06.2022
Kraj: Materinski dom Šempeter
V materinskem domu Šempeter smo v okviru projekta »Urbani EKOKROG« občine Šempeter Vrtojba in partnerjev, v mesecu juniju izvedli dve izobraževalni delavnici: »SIVKA – GOJENJE IN UPORABA ter SIVKA IN ZELIŠČA V KULINARIKI«. Naložbo sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.
Gost g. Boris Kante iz Grgarskih Raven nam je predstavil gojenje različnih vrst sivke in njeno predelavo v eterična olja, hidrolate, macerate in kozmetične izdelke. Spoznali smo, da je sivke veliko vrst in da je prave sivke - (Lavandula angustifolia), ki jo uporabljamo v kulinariki (za eterična olja, čaje, sirupe, sladice…) in aromaterapiji, ker pomirja zelo malo. Najpogostejši je lavandin, ki je hibrid prave sivke. Lavandin se največ uporablja za komercialne namene, je zelo razširjen po sivkinih nasadih in poljih in namesto pomirjujoče deluje celo stimulativno.
Kako ločimo pravo sivko od lavandina? Prava sivka je nižja od lavandina, ima vijoličaste cvetove in eno socvetje. Lavandin pa prepoznamo po tem, da je višji in bolj razvejan (ima tri socvetja) in je sivo-vijolične barve. Obe vrsti sta pa uporabni kot repelent proti mrčesu. Dobro je, da pri eteričnem olju preverimo, če ima ekološki certifikat, ker komercialna cenejša eterična olja imajo sintetične dišave in ne delujejo kot bi želeli.
Na delavnici nam je g. Boris pokazal postopek destilacije in prikazal ločevanje eteričnega olja od hidrolata, ki je stranski produkt. Vsak udeleženec si je pretočil vzorček svojega eterična olja, ki bo poleti blažil nadležne pike komarjev.
Na drugi izobraževalni delavnici o zeliščih v kulinariki so se nam pridružili udeleženci iz Centra za dnevne aktivnosti starejših Šempeter. Spoznali smo kako vsestransko so uporabna zelišča, ki jih imamo posajena na domačih vrtovih, balkonih ali v lončkih v kuhinji. Z vonjem smo prepoznavali različna eterična olja pelina, melise, lovora. G. Boris pa nam je pokazal v katerih receptih se najpogosteje uporabljajo zelišča pri slanih in sladkih jedeh.
Med udeleženci izmenjave znanja in izkušenj o zdravilnih zeliščih ni zmanjkalo zato se že veselimo oživitve in ureditve horikulturnega občinskega zemljišča, kjer bomo skupaj tudi kaj zasadili.
Pripravila:
Klementina Bajec, strokovna delavka