dne 13.10.2022

Kraj: Materinski dom Solkan in Šempeter

Zaposlene na socialnovarstvenem programu Materinskega doma Solkan in Šempeter ter Varne hiše Goriška smo obiskale S.O.S. ROSA, žensko Združenje prostovoljk, ki upravljajo goriško Središče proti nasilju z glavnim sedežem v Gorici. Izpostave imajo še v Gradišču, Ogleju in Gonarsu in Trivignano Udinese. Združenje je socialna služba, ki jo upravljajo ženske za ženske, ki je nepogrešljiva za družbeno osveščanje o prepoznavanju nasilja in položaju ženske v družbi.

V S.O.S ROSA izvajajo osebne in telefonske razgovore, informacije za ženske žrtve nasilja, nudijo varno bivališče na tajni lokaciji, psihološko in pravno svetovanje, skupinsko podporo, izobraževanje in vodenje prostovoljk, izobraževalne delavnice po šolah, organizirajo razne kulturne in druge dogodke za osveščanje javnosti z namenom odkrivanja in preprečevanja nasilja med spoloma.

Predstavile so nam njihovo delo in organizacijo, kjer večji del aktivnosti pokrivajo s prostovoljskim delom. Spoznale smo prostovoljke, ki imajo posluh za ženske v stiski in si prizadevajo za izboljšanje položaja žensk v družbi.

20221013 123136

 

20221013 123301