dne 21.10.2022

Kraj: Center Vrtnica

V torek, 18.10.2022 nas je dosegla vest, da se je poslovil oče Franc Prelc, od katerega smo se poslovili danes v petek v cerkvi sv. Antona v Svetem Antonu in v cerkvi Marije vnebovzete v Vremah, kjer je tudi pokopan.

IMG 1084

Našemu programu Vrtnica je bil oče Franc res oče – v pravem pomenu besede. Duhovni oče! Kako to?

Avgusta 2003 sta tedaj brezdomca Marjan in Tomo pričela prihajati v vaše župnišče v Portorožu na topel obrok, ki ga je z ljubeznijo pripravila Kristina. Predvsem sta prihajala, ker sta bila sprejeta s toplo besedo brez obsojanja kot človeka z dostojanstvom. Nekega dne sta bila deležna vabila, da naj se pridružita skupini Anonimnih alkoholikov … to je pomenilo povabilo v trezno življenje!

Tedaj nista mogla niti verjeti, da bi sama lahko zaživela trezno in urejeno življenje.

A z obilno podporo očeta Franca, Milana in Kristine sta v novembru oba opustila alkohol. Stopila sta na trdo pot urejanja v lepše življenje. Kasneje so njima sledili sprva brezdomci izpod semedelskega mosta in obalnih mest, do leta 2006 so našli topel dom v župnišču Portorož, potem v Kozloviče in zadnja leta v Truške. Mnogi so še vedno trezni in hvaležni, da so bili deležni vaše pomoči in predvsem sprejemanja z vso odprtostjo.

Vse to so bili začetki. Tako se je rodila Vrtnica! Vrtnica, ki je do današnjega dne poleg brezdomcev mnoge može, očete, sinove in brate vrnila iz životarjenja objema alkohola v življenje.

Marsikateri je tako spoznal lepše trezno življenje, čeprav včasih težko in trnjevo, a vredno vsakdanjih bojev in truda.

IMG 9709

 

IMG 9794

S hvaležnostjo se oziramo na to pot! Vedno ste imeli odprte roke in ušesa, široko srce in predvsem neomajno voljo, upanje, vero in ljubezen! Hvaležni smo, da smo smeli biti vaši sodelavci.

Bili ste opora in zgled, ki ga ne bomo pozabili!!! Hvala za vse pogovore, spovedi in vse molitve za nas izvajalce programa kakor tudi za naše uporabnike.

Naj vam Bog obilno poplača in prosimo, da nas po vas spremlja še naprej!

 

Vsi v programu Vrtnica