od 26.03.2024 do 15.04.2024

Kraj: Center Vrtnica

V mesecu februarju smo imeli v skupnosti Vrtnica v Truškah kar nekaj zanimivih ogledov in izletov.

O tem bi vam rada malo povedala …

Najprej smo si ogledali monokomedijo pasijon nekega bradatega moškega*, ki je na šaljiv način opisal svojo pot kot Jezusov učenec in prijetno nas je nasmejal, kljub temu da smo si predstavo ogledali v izolski cerkvi.

Nato je sledil še obisk koncerta v škofijski cerkvi in sicer Mije Žnidarič in njenega moža Steva Klinka. Zvrst skladbe, ki sta nam jo predstavila je bil jazz in moram priznati, da sem se zabaval celo v prvi vrsti in zelo užival.

Obisk Lipice in ogled kobilarne (udeležili smo se dneva odprtih vrat na kulturni praznik) pa je zadovoljil slehernega uporabnika iz skupnosti Vrtnica. Najprej nas je vse presenetil odhod velikega števila kobil na pašo in to v galopu. Kasneje smo si ogledali pod vodstvom vodičke še preostali del kobilarne in razložila nam je potek šolanja konj, katerega izvajajo.

Lipica: Mladi žrebci pred izpustom na pašo

Zadnji in nič kaj manj zanimiv pa je bil obisk maše na Brezjah in sicer v okviru akcije 40. dni brez alkohola. Po maši je imel pričevanje tudi naš terapevt Marjan. Po maši smo odšli k bivšemu uporabniku skupnosti Vrtnica izpred cca. 10 let – hvala Klemnu, ki nas je pogostil s kosilom in sicer s čudovitim golažem ter izbranimi doma pečenimi sladicami ter okusno kavo.

Brezje

 

SPLOŠNO DOGAJANJE V SKUPNOSTI VRTNICA

Uredili oziroma na novo smo pokrili rastlinjak ter izboljšali nekaj ključnih funkcij prezračevanja. Uspeli smo ga tudi prekopati in posaditi nekaj vrtnin.

Naslednji in pa tudi zelo zahteven projekt pa je bil odstraniti posušene oziroma odmrle palme na dvorišču. Najprej je bilo potrebno suha stebla požagati z motorno žago, za kar je specialist naš gozdar Uroš, nato pa je sledilo mučno in mukotrpno izkopavanje štorov s koreninami, za kar smo potrebovali kar nekaj dni in smo se precej namučili. Po najtežjem opravilu pa je sledilo presajanje novih palm in pa popolno prenavljanje notranjega dvorišča z okopavanjem in sajenjem novih rož, obrezovanjem grmičevja ter polaganjem novih kamnitih poti.

in potem

V tem mesecu smo tudi izpraznili oziroma odpeljali na deponijo več avtomobilskih prikolic odpadnega materiala, kot je kovina, preperet les, plastika, skratka vse kar je bilo odloženo tam v nekaj letih. Trenuten pogled na bivše tako rečeno divje odlagališče je nekaj neverjetnega in nikoli si ne bi mislili, da je kdaj koli tam bilo smetišče.

Preorali smo tudi njivo oz. preoral jo je laični terapevt Aleksander s traktorjem. Seveda pa je bilo najprej potrebno pokositi visoko travo, za kar je poskrbel mojster nitkarice Nejc. Ostali pa smo poskrbeli še za kamenje, ki je ostalo in se ga je nabralo za kar nekaj polnih samokolnic. V prihodnje sledi še pobiranje kamenja, ki se je pojavilo po oranju.

V tem mesecu smo tudi predelali v mesnine dva naša »oskrbovanca« in sicer dobro pitana in porejena pujsa. Predelali smo jih v pečenke, krače, pečenice, krvavice ter ocvirke. Izkušnja je bila zelo poučna in zanimiva za vse uporabnike skupnosti, saj smo obnovili spomine na svoje otroške trenutke, ko smo tudi sami doma sodelovali pri tako imenovanih kolinah.

Začeli pa smo z novim zelo zahtevnim projektom in to je izgradnja kokošnjaka iz obstoječega objekta, kjer je prej bival kuža King, ki pa je že vesel pri novih lastnikih v Ajdovščini.

Za konec pa še vesela in predvsem zelo prijetna novica tega meseca pa je skotitev novih dveh kozličkov, ki že veselo poskakujeta naokrog.

Kaj bomo pa v mesecu marcu opravili, pa še sledi poročilo v začetku meseca aprila.

Povzela D.K. in J.H. – uporabnika nastanjena v TS Truške

Opomba: *Gregor Čušin (predstava Evangelij po Čušinu)